Hayal Yemekler

vitaminler

VİTAMİNLER NİÇİN GEREKLİDİR? HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

 

 

vitaminler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A vitamini:             Göz ve cilt, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Büyümeye yardım eder, görme duyusunu güçlendirip, cildi sağlıklı kılar. Yaşlanmayı yavaşlatır. Karaciğer, sütlü besinler, yumurta, balık yağı, sarı ve yeşil  sebze ve meyvelerde ( havuç, kayısı, şeftali, kırmızı biber, brokoli, ıspanak, domates) bulunur.

 

kuruyemiş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B1 vitamini:      Sinir sistemi, kalp işlevleri, kan dolaşımı ve enerji için gereklidir. Kalsiyum ve fosforla birlikte alındığında kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. B1 vitamini karbonhidratlardaki enerjinin serbest kalmasını sağlar. Vücutta depo edilebilir. En çok ceviz, fındık, badem, fıstık, bezelye, fasulye, bira mayası, patates, kepekli çavdar ekmeği, bulgur, karaciğer, et, balık, süt ve kuru baklagillerde bulunur.

 

 

B2 vitamini:      Cilt, göz ve sinir sistemi işlevleri için gereklidir. Cenin gelişimine yardımcı olur. Kan temizleme ve dolaşım düzenlemede yardımcıdır. En çok karaciğer, süt ve ürünleri, yumurta, bira mayası, peynir, et, et suyu, böbrek, mantar, balık ve yeşil sebzelerde bulunur.

 

beğendili et kavurması

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B6 vitamini:      Alyuvar hücreleri, protein üretimi albümin değişimi, kas gelişimi için gereklidir. Sinir bunalımlarında yardım eder. En çok karaciğer, sığır eti, balık, kepekli un, erik, marul, pirinç, tavuk, yumurta, süt, patates, yer fıstığı ve muzda bulunur.

 

 

B12 vitamini:    Sinir sistemi, kan yapımı,  kemik iliği hücreleriyle, çabucak bölünen bütün vücut hücreleri için gereklidir. Sütlü besinlerde, ette, sakatatta, balıkta, yumurtada, soyada ve peynirde bulunur.

 

meyveler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C vitamini:        Demir minerallerini kullanma, bağ dokuları, kılcal damarlar, hücre zarları, solunumu ve bağışıklık sistemi için gereklidir. Demirin emilmesini sağlar. Bağ dokusunu sağlıklı tutar. Dokuları yeniler, kanseri önlemede yardımcı olur. Portakal, limon, greyfurt, turunç, mandalina, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, taze patates, brokoli, frenk üzümü, kuşburnu, yeşil biber, domates, kivi, çilek, asma yaprağında bulunur.

 

yumurta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D vitamini:        Kemikler, dişler ve kalsiyum emilimi için gereklidir. Vücutta depolanabilir. Yağlı balıklarda, balık yağında, yumurtada, tereyağında, güneş ışığında bulunur.

 

PIRASA

 

 

 

 

E vitamini:        Hücre sağlığı ve kalp fonksiyonları, hücrelerin korunması ve hormonal denge için gereklidir. Kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesine yarar. En çok, buğdayda, ayçiçeği yağında, kepekli unda, soya fasulyesinde, yumurtada, marul, pırasa, tere, kivi, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve çavdarda  bulunur.

 

fıstık

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F vitamini:        Yağ, protein ve karbonhidrat üretimi için gereklidir. Buğday, mısır ve fıstıkta bulunur.

 

 

Resim 2205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K vitamini:           Kanın pıhtılaşması için gerekli bir vitamindir. Kemik oluşumuna yardımcı olur. En çok peynirde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde, taze meyvelerde ve buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunur.

 

 

PP vitamini:      Dolaşım ve cinsel hormonların üretimi için gereklidir. Et, tavuk, deniz ürünleri, fıstık, tere ve bira mayasında bulunur.

Makale Etiketleri:
· · ·
Makale Kategorileri:
VİTAMİNLER

Yoruma kapalı.

////// Rastgele Gönderiler