Hangi mineral vücudumuzda ne görev üslenir? Bunları hangi besinlerden sağlarız?
Kalsiyum: Kemik, diş, kas, sinir ve dokular. Kalp ritmini düzenler, kandaki kolesterolü düşürür. Kalsiyum kemikler ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Kas kasılması, kanın pıhtılaşması, sinir sisteminde uyarıların iletilmesinde görevlidir. Kalp sağlığının korunmasında, kan basıncının dengelenmesinde etkilidir. Bazı hormonların salınımını düzenler. Enzimlerin işlevlerini yapabilmeleri için gereklidir. Süt, yoğurt, et, peynir, ekmek, ıspanak, kuzukulağı, kivi, brokoli, kuşkonmaz, susam,badem, kireçli suda bulunur.
Sodyum: Vücudun su dengesi. Kas ve sinir faaliyetleri. Tuz olarak yemeklerde kullanılır. Ama mümkün olduğunca az kullanmalıdır. Kivi,füme et, süt, süt ürünlerinde bulunur.
Potasyum: Vücuttaki su oranını dengeleneme, kanı sulandırma, hücreler. Süt, patates, neskafe, meyve ve sebze suları, domates, kayısı, lahana, kuzukulağı, kuru erikte vardır.
Magnezyum: Enerji metabolizması, kemik ve kas ve enzim işlevleri. Sebzelerde, bademde, cevizde, fındıkta, kuru fasulye, muz, kakao, kivi, bitkisel yağlar, susam, bal kabağı, maden suyu ve soya fasulyesi filizinde bulunur.
Demir: Yorgunluk giderme, cilde renk verme, oksijen nakli, alyuvar hücreleri için hemoglobin sentezi. Et, sakatat, pırasa, turp, yumurta sarısı, buğday, yulaf, çavdar, tahin, pekmez, kayısı, kuru üzüm, kuru erik, kuzukulağı, tere, kivi ve çikolatada bulunur.
Bakır: Alyuvar hücreleri oluşumu, enzim işlevleri. Karaciğer, fındık, ceviz, badem, buğday ve bezelyede bulunur.
Çinko: Eklemle, dokular ve bağışıklık sistemi. Yaraların iyileşmesi. Et, kepekli un, baklagiller, kabuklu deniz ürünleri, yağlı tohumlar, süt ve ürünleri, bira mayası, kuzukulağı ve soyada bulunur.
İyot: Troid bezi işlevleri. İyotlu tuz, sarımsak, ıspanak, tere, şalgam ve deniz ürünlerinde bulunur.
Kobalt: Kan hücrelerini düzenleme. Et ve süt ürünlerinde bulunur.
Kükürt: Kemik ve hücreler, bağ doku, tırnak, ve deri. Havuç, hurma, maydanoz, soğan, sarımsak, et, süt, peynir, incir, lahana, muz, tavuk eti, yumurta, balık, fındık, fıstıkta bulunur.
Fosfor: Kemik, diş, kas ve sinir hücrelerinin sağlığı. Tere, turp, salatalık, soya, havuç gibi sebzeler ile süt, yoğurt, peynir, kabak çekirdeği, kuzukulağı, tere, karnabahar, sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar (ayçiçeği gibi), et ve balıkta bulunur.
Flüor: Diş koruması. Florlu su ile yapılan çayda ve somon balığında bulunur.
Manganez: Karbonhidrat ve yağ metabolizması, bağ dokuları ve kemikler, enerji üretimi. Arpa, fasulye, kahve, avokado, buğday kepeği, baklagiller, kestane, fındık, buğday, bezelye, zencefil, ananas, ceviz, yer fıstığı, ıspanak, tere gibi yeşil sebzelerde bulunur.
Selenyum: Yeni hücre oluşması, bağışıklık sistemi. Soğan, sarımsak, kırmızı biber, et, kümes hayvanları, deniz mahsullerinde bulunur.
Krom: İfrazat sistemlerinin çalışması. Patates, mısır, pirinç, et, yer fıstığı, üzüm suyu, süt, peynir, yumurta, tavuk etinde bulunur.
Folik asit: Sinir sistemi, kan ve doku oluşumu, alzhemier, bazı kanser türlerine karşı ve hamilelikte fetusu deformasyonlardan koruyucu rol oynar. B9 vitaminidir. Yeşil yapraklı sebzeler(marul, karnabahar, ıspanak, lahana, brokoli), şalgam, bezelye, bamya, bulgur, pancar, kuruyemişler, avakado, fasulye mercimekde bulunur.
Niasin: Hücrelerde enerji üretimi, cilt ve sinir sistemi işlevleri. B3 vitaminidir. Et, süt, yumurta, peynir, patates, incir, ton balığı, kahvede bulunur.
Beta karoten: Göz ve cilt, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi. Karpuz, kabak, mısır, domates, havuç, dolma biber, kayısı, patates ve bal kabağında bulunur.